Η Γύρη μας

Melies

  Η γύρη που συλλέγει η μέλισσα είναι απαραίτητη για τη διατροφή της. Για τον άνθρωπο, είναι τροφικό συμπλήρωμα πρώτης σημασίας. Προϊόν διαιτητικό, απαιτεί από το μελισσοκόμο μια ειδική ικανότητα. Πιστεύεται ότι 100γρ. γύρης αντιστοιχούν σε 500γρ βοδινό κρέας ή σε 7 αυγά. Θ χρειάζονταν μόνο 30γρ για να καλυφθούν οι ημερήσιες διατροφικές ανάγκες.

  Οι βασικές της ιδιότητες κάνουν τη γύρη ένα φυσικό εξισορροπητικό. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για καταστάσεις κόπωσης, γαστρο-εντερικά προβλήματα (ανορεξίες, δυσκοιλιότητες, κολίτιτδες κ.λ.π.) και για γεννητικο-ουρητικά προβλήματα (προστατίτιδα, κολιβακίλωση). Η βύθιση της γύρης σε ένα υγρό (χυμός φρούτων, γιαούρτι...) πριν καταναλωθεί, μπορεί επίσης να βελτιώσει την αφομοίωση της. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι μία με δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα.
Σύνθεση Γύρης

  •   Οι πρωτεΐνες αποτελούν το ένα τέταρτο του όγκου της γύρης. Βρίσκουμε επίσης πολλά αμινοξέα (5-6% του συνολικού όγκου της γύρης).
  •   Τα γλυκίδια (κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη) είναι παρόντα σε ισοδύναμη ποσότητα. Προέρχονται κατά ένα μεγάλο μέρος από το νέκταρ που χρησιμοποιείται για να συνδέονται οι διάφοροι σπόροι μεταξύ τους.
  •   Τα μεταλλικά στοιχεία εισέρχονται κατά περίπου 5% στη σύνθεση της γύρης. Κάλλιο, ασβέστιο, θείο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, φώσφορος, αλουμίνιο και σίδηρος είναι παρόντα εδώ, καθώς και το σελήνιο, ένα πολύ σπάνιο αντιοξειδωτικό, σε μεγάλη ποσότητα. Η υωηλή περιεκτικότητα της σε μεταλλικά στοιχεία κάνει τη γύρη ένα πολύ σημαντικό διατροφικό συμπλήρωμα για τον άνθρωπο.
  •   Τα λιπίδια (υδρογονάνθρακες, κεριά και άνω των 40% βασικά λιπαρά οξέα), που εντοπίζονται κυρίως στην επιφάνεια των γύρεων, δεν αποτελούν παρά το 1/20 της γύρης.
  •   Τα ιχνοστοιχεία (3%) προκαλούν ένα αντίστοιχο ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους βρίσκουμε πολλές βιταμίνες: Α, Β1 (θιαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νικοτιναμίδη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη), Β8 (βιοτίνη), Β9 (φολικό οξύ), Β12 (κυανοκοβαλαμίνη), C (ασκορβικό οξύ), D, E, H, φολικό οξύ, ρουτίνη. Επίσης είναι παρόντα ένζυμα και συνένζυμα, στερεόλες, φλαβονοειδή, ουσίες βακτηριοστατικές και ανάπτυξης, χρωστικές, αρώματα και πτητικά έλαια.

Πίνακας

Νερό: 18.5%
Γλυκίδια: 27%
Λιπίδια: 4.8%
Πρωτεΐνες: 23.7%
Κυτταρικές ουσίες: 18%
Μεταλλικά στοιχεία: 5%
Διάφορα: 2%

Γνωρίζατε ότι..

Μια φωλιά μελισσών μπορεί να έχει μέγεθος 2 τετραγωνικά μέτρα και να περιλαμβάνει 90.000 κελιά. Για να χτιστούν, χρειάζεται λίγο περισσότερο από 1 κιλό κερί, που αντιστοιχεί σε 1.250.000 λέπια κεριού. Η απαραίτητη ενέργεια απαιτεί την κατανάλωση 8.5 κιλών μελιού, καθώς επίσης και γύρης και απαιτεί 80.000 ώρες εργασίας

Η φωλιά των μελισσών

Το μελίσσι

Κατά μέσο όρο, μια συλλέκτρια πραγματοποιεί γύρω στις δέκα πτήσεις την ημέρα, μπορεί όμως να κάνει και πάνω από εκατό, ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκονται τα λουλούδια και το πόσο εύκολο είναι να συλλέξει το νέκταρ. Υπό καλές συνθήκες, όταν ένα είδος φυτού παράγει μεγάλες ποσότητες νέκταρος, μια αποικία μπορεί να συλλέξει μέχρι και 5 κιλά τη μέρα

Η εργάτρια

Μια μέλισσα για όλες τις δουλειές

«Αν χάνονταν οι μέλισσες, η ανθρωπότητα δεν θα επιζούσε περισσότερο από τέσσερα χρόνια» Εδώ και πολλά χρόνια, ο άνθρωπος κατάλαβε ότι αυτό το έντομο εξασφαλίζει από μόνο του το 80% της γονιμοποίησης με γύρη του πλανήτη καθώς είναι επίσης και ένας πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα κατά της αρρώστιας

Albert Einstein

Μελισσοθεραπεία δια μέσου των αιώνων

Οι φιλόσοφοι Δημόκριτος, Πυθαγόρας και Ζήνων, που έζησαν σε προχωρημένη ηλικία, βεβαίωναν ότι αυτή η εξαιρετική μακροζωία οφειλόταν στην καθημερινή κατανάλωση μελιού και προϊόντων της κυψέλης. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε το μέλι ως τονωτικό της όρασης και των γεννητικών οργάνων, ως φάρμακο για τους πόνους των αυτιών και ως αποτελεσματικό επουλωτικό για κάθε είδους πληγή. Το σύστηνε επίσης για παθήσεις του λαιμού και του στήθους, ιδιότητες που και η "σύγχρονη" ιατρική αναγνώριζε μέχρι πρόσφατα

Το μέλι

Εγγύηση μακροζωίας

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Απόλλωνας όφειλε την εκτυφλωτική ομορφιά του στην αμβροσία και στο νέκταρ. Ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης, σύμφωνα με τον μύθο τράφηκε με αμβροσία και νέκταρ για να γίνει αθάνατος. Ήταν ο προστάτης του μελιού και το αρχαιότερο πρόσωπο που ασχολήθηκε με τη μελισσοκομία

θεός Απόλλωνας

Εκτυφλωτική ομορφιά

Χάρη στη γλυκουτίλη, ουσία που παράγεται από τη μέλισσα και υπάρχει στο μέλι, ο καρδιακός μυς χρησιμοποιεί όσο καλύτερα γίνεται τις ζάχαρες που δέχεται. Τα γλυκίδια αυτά, άμεσα αφομοιώσιμα, είναι ένα ιδανικό καύσιμο για τον αθλούμενο πριν από μια έντονη και παρατεταμένη προσπάθεια. Η ακετυλοχολίνη που περιέχεται στο μέλι επιτρέπει να βραδύνει και να ισορροπήσει ο καρδιακός ρυθμός, γεγονός που ευνοεί τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και εξασφαλίζει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Το μέλι

Άριστο καρδιοτονωτικό