Μέλι ο καθημερινός σύμμαχος της υγείας μας

Μέλι δάσους

Melies

  Το ελληνικό δάσος μας εφοδιάζει με μία σειρά από μέλια τα οποία ξεχωρίζουν για τη γεύση τους αλλά και τα θρεπτικά τους συστατικά.

  Τα κυριότερα δασικά δέντρα που μας προσφέρουν τα άνθη τους ή τις μελιτοεκκρίσεις τους είναι το πεύκο, το έλατο, η βελανιδιά και η καστανιά. Οι μέλισσες μέσα από το πέρασμα των αιώνων έχουν δημιουργήσει μια αρμονική συνεργασία με το δάσος προσφέροντας το εξαιρετικό αυτό μέλι σε μας.

  Το μέλι δάσους έχει πολλές ιδιότητες οι οποίες το καθιστούν έναν από τους πολυτιμότερους συμμάχους της υγείας μας. Πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το νάτριο τονώνει τον οργανισμό μας. Επιπλέον περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν προστατευτικά ενώ δρα καταπραϋντικά αλλά και θεραπευτικά στον πονόλαιμο, τις στομαχικές διαταραχές και τη γρίπη.

  Το πεύκο μας δίνει ένα από τα πιο σημαντικά μέλια της Ελλάδας αφού η παραγωγή πευκόμελου αποτελεί το 60% του συνολικά παραγόμενου μελιού. Χαρακτηρίζεται ως μέλι μελιτώματος αφού παράγεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του ωφέλιμου εντόμου Marchalina hellenica. Συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία για τον παραγωγό μιας και οι εκκρίσεις γίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που σημαίνει σταθερή παραγωγή και καλή απόδοση. Ο μεγαλύτερος όγκος του πευκόμελου παράγεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.Ένα από τα θετικά του στοιχεία είναι πως το αμιγές μέλι πεύκου δεν κρυσταλλώνει εύκολα αφού έχει μικρή συγκέντρωση σε σάκχαρα.

Το δασόμελο έχει έντονο άρωμα και βελούδινη γεύση τα οποία μας μεταφέρουν εκεί όπου το συνέλλεξαν οι μέλισσες, στα δάση της πατρίδας μας και το χρώμα τους είναι γενικά σκούρο και μπορεί να είναι ακόμα και μαύρο ενώ είναι ιδιαίτερα παχύρρευστο.

  Ένα άλλο εξαιρετικό μέλι είναι αυτό του ελάτου. Το ελατόμελο παράγεται από τα μελιτώματα εντόμων των Ιούνιο. Η παραγωγή του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία να ευνοούν την παραγωγή μελιτώματος ενώ η υγρασία να τη σταματά. Το μέλι ελάτης αποτελεί περίπου το 5% της ελληνικής παραγωγής μελιού.Το ελατόμελο έχει γλυκιά γεύση ενώ το χρώμα του αλλάζει ανάλογα από την περιοχή που έχει συλλέγει και μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο. Η υφή του μοιάζει με αυτή του σιροπιού ενώ κρυσταλλώνει δύσκολα.Ένα ακόμα μέλι μελιτώματος που έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλη τη χώρα είναι το μέλι δρυός ή βελανιδιάς. Θα το βρούμε σε όλη την Ελλάδα ενώ οι μελιτώδεις εκκρίσεις του γίνονται τον Ιούλιο. Το μέλι βελανιδιάς ή δένδρου, όπως μπορεί να το ακούσουμε από κάποιους, έχει πολύ σκούρο χρώμα σχεδόν μαύρο ενώ η γεύση του είναι ιδιαίτερη μιας και δεν είναι τόσο γλυκό. Το μέλι δρυός συγκαταλέγεται στα μέλια που κρυσταλλώνουν δύσκολα.Ένα ακόμα δασικό δέντρο που φημίζεται για την ποιότητά του είναι της καστανιάς. Σε αντίθεση με τα παραπάνω μέλια το μέλι καστανιάς προέρχεται από την ανθοφορία και όχι από μελίτωμα. Το άνθος του είναι πλούσιο σε νέκταρ και γύρη με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει τα μελίσσια. Το χρώμα του είναι σκούρο ενώ κάποιες φορές μπορεί να κοκκινίζει, το άρωμά του έντονο και χαρακτηριστικό ενώ η γεύση του ελαφρώς πικρή.Το μέλι δάσους που παράγουμε ξεχωρίζει για τα πλούσια θρεπτικά συστατικά, τη μοναδική γεύση και το γήινο άρωμά του.Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τόπο και τον τρόπο συλλογής του δασόμελου επιλέγοντας τοποθεσίες μακριά από την ανθρώπινη ρυπογόνο δραστηριότητα ώστε σας προσφέρουμε ότι πιο παρθένο μας δίνει η ελληνική φύση.

  Η ιδιαιτερότητα που έχει το μέλι δάσους βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει μόνο την ανάμιξη από ένα νέκταρ και ένα μελίτωμα αλλά πολλά.Στα πανέμορφα δάση των βουνών, αυτός που έχει την ευλογία να περπατήσει στα ήσυχα μονοπάτια των βουνών, μπορεί να περιγράψει την πανδαισία των δέντρων και των λουλουδιών. Πλούσια τα δάση από οξιές, βελανιδιές, καστανιές, ρόμπολα και φλαμουριές, λουλούδια που ξεπροβάλλουν στα ξέφωτα και τις πλαγιές, μέντες, ρίγανη, τσάι, θρούμπι, τριφύλλια, βάτα και άλλα, συνθέτουν ένα εξαιρετικό περιβάλλον συλλογής για τα μελίσσια.

  Το μελίτωμα που δίνουν κάποια δέντρα όπως η βελανιδιά και το ρόμπολο, το νέκταρ από τα άνθη δέντρων και λουλουδιών, τα συλλέγει η μέλισσα και δημιουργεί το περίφημο μέλι δάσους. Το μέλι δάσους είναι πάντα πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο, σε ρευστή κατάσταση. Μόλις κρυσταλλοποιηθεί, παίρνει ωραίες καφέ αποχρώσεις. Το άρωμά του είναι κυμαινόμενο. Θυμίζει ίσως τα ξερά φύλλα της δασικής υποβλάστησης. Στο στόμα, το μέλι δάσους δίνει μια αίσθηση γλυκερή, δασώδη, όπου πολλές φορές ξεχωρίζουν μια πνοή τσάι και μια υποψία μέντας.

  Αυτό το μέλι μελιτώματος με την εξαιρετική γεύση συλλέγεται από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο από μια ευρεία ποικιλία δέντρων του δάσους, όπως άγριες βελανιδιές, πεύκα, έλατα, φλαμουριές, καστανιές και άγρια βότανα, καθώς και από σχεδόν 1100 σπάνια ενδημικά είδη φυτών. Είναι αυτή η πλούσια ποικιλομορφία στη συγκομιδή του που συνθέτει τον περίπλοκο χαρακτήρα του και τοποθετεί το ελληνικό μέλι δάσους στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην ποιότητα και αντιοξειδωτική του δράση.

 • 100% Ακατέργαστο μέλι
 • Άρωμα: Ήπιο ξυλώδες άρωμα δάσους
 • Χρώμα: Σκούρο χρώμα με πράσινους φθορισμούς
 • Γεύση: Μέσης γλυκύτητας με χαμηλή οξύτητα και τόνους καμένης καραμέλας
 • Ιδιότητες: Πλούσιο σε μέταλλα και έως και τέσσερις φορές πιο έντονη αντιοξειδωτική δράση από οποιοδήποτε άλλο μέλι δάσους στον κόσμο
 • Κρυστάλλωση: Δεν κρυσταλλώνει εύκολα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και νερό.
Μελίες νύμφες Καρδίτσα

Μέλι με πιστοποίηση

Το ταξίδι από τη μέλισσα στο βάζο ξεκινά με το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη και τις εκκρίσεις μελιτοφόρων δασικών φυτών ή εντόμων. Τα ένζυμα στο σάλιο τους διασπούν τη σακχαρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη, οι οποίες αποθηκεύονται στις κερήθρες για να θρέψουν την κυψέλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στην κερήθρα η περίσσεια νερού εξατμίζεται μέσω του σταθερού αερισμού από τα φτερά των μελισσών. Το παχύ, κολλώδες υγρό που προκύπτει είναι αυτό που ξέρουμε ως μέλι.

Μεγάλη ποικιλία γεύσεων

Ανάλογα με το φυτό προέλευσης, το μέλι έχει διαφορετική γεύση, χρώμα, άρωμα και αναλογία συστατικών. Λόγω της πλούσιας χλωρίδας, το ελληνικό μέλι ποιοτικά και γευστικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα παγκοσμίως. Τα βασικά του είδη είναι το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, των ανθέων, το ρεικόμελο, το βαμβακόμελο, της ελάτης, της καστανιάς, των εσπεριδοειδών, του ηλίανθου και της ερεικής.

Η παραγωγή μελιού δεν είναι μόνο για την παροχή του απαραίτητου περιβάλλοντος για την απόκτηση του μελιού, αλλά και για την παραγωγή και την αποθήκευση.. Κατά την υλοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων, είναι πολύ σημαντικό να υιοθετηθεί μια καινοτόμος προσέγγιση και να χρησιμοποιηθεί κυρίως η τεχνολογία. Ωστόσο, ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι τα πρότυπα και η διασφάλιση της ποιότητας.

Ποιοτικός χειρισμός

 

Τα εργαστήρια δοκιμών και ανάλυσης που λειτουργούν στη χώρα μας και έχουν διεθνή διαπίστευση αναλαμβάνουν μια σημαντική λειτουργία από αυτή την άποψη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών και των αναλύσεων, το μέλι και τα προϊόντα μελιού που ικανοποιούν τα κριτήρια και τις συνθήκες υγιεινής και υγιεινής δίδονται σε πιστοποιητικό ποιότητας με διεθνή εγκυρότητα.

Πιστοποίηση

Η πιστοποίηση μας από ανεξάρτητο φορέα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα μας σε βάθος χρόνου. Δείτε το πιστοποιητικό μας εδω:

Αρχείο Pdf

Χημική ανάλυση | Διατροφική αξία

Παράμετρος Αποτελέσματα Μέθοδος ανάλυσης
Ενέργεια 344kcal - 1441kJ / 100g By calculation
Λιπαρά: < 0.2 Soxhlet
Εκ των οποίων:
Κορεσμένα < 0.1 g / 100g GC-FID
Μονοακόρεστα < 0.1 g / 100g GC-FID
Πολυακόρεστα < 0.1 g / 100g GC-FID
Αλάτι < 0.1 g / 100g ICP-MS
Υδατάνθρακες 86 g / 100g By calculation
Εκ των οποίων σάκχαρα 86 g / 100g HPLC-RI
Διαιτητικές ίνες < 0.2 g / 100g ISO 5498:1981
Πρωτεΐνη < 0.4 g / 100g Kjeldahl
Xημική ανάλυση Προβολή - λήψη αρχείου pdf

F.A.Q

Συχνές ερωτήσεις

Το μέλι είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία που παράγουν οι μέλισσες συλλέγοντας το νέκταρ των φυτών ή εκκρίσεις φυτών ή εκκρίματα εντόμων που απομυζούν τα φυτά.

Οι μέλισσες, αφού συλλέξουν το νέκταρ ή τις εκκρίσεις που αναφέραμε με μια ειδική διαδικασία που γίνεται μέσα στο σώμα τους, συγκεκριμένα στον πρόλοβο, τα μετατρέπουν σε μέλι που αποθέτουν στα κελιά της κηρήθρας μέσα στο μελίσσι τους. Εκεί το αφυδατώνουν, ρίχνοντας την υγρασία του από 14% έως 18% και, αφού ωριμάσει, το σφραγίζουν με ένα φιλμ κεριού, ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί. Η υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσοστό του 20% για την πλειονότητα των μελιών και το 23% για το μέλι ερείκης. Η υγρασία οφείλεται κυρίως σε κακή φύλαξη και στην παλαιότητα του μελιού και σπανιότερα σε νοθεία με προσθήκη νερού για αύξηση του βάρους. Η περίσσεια νερού οδηγεί σε ξίνισμα του μελιού.

Τα κύρια συστατικά του είναι σάκχαρα, η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που προέρχονται από τα φυτά από τα οποία το έχουν συλλέξει οι μέλισσες. Στη σύστασή του βρίσκουμε κι άλλα ιχνοστοιχεία, ανάλογα με την προέλευσή του.

Η συγκομιδή του μελιού συνήθως εξαρτάται από τη φύση και όχι από το πότε θέλει ο μελισσοκόμος. Κάθε φυτό ανθίζει συγκεκριμένη εποχή και τότε θα πάνε οι μέλισσες να μαζέψουν το νέκταρ και τη γύρη του. Εάν αυτή η ανθοφορία έχει διάρκεια, τότε ο μελισσοκόμος μπορεί να τρυγήσει τα μελίσσια του πάνω από μία φορά. Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συλλέγει μέλι σχεδόν όλο τον χρόνο, εάν μπορεί να μετακινεί τα μελίσσια του σε περιοχές με αντίστοιχες ανθοφορίες. Είναι ευνόητο ότι σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες ή χιόνι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Το μέλι, για να συλλεχθεί από τον μελισσοκόμο, πρέπει να είναι ώριμο. Δηλαδή θα πρέπει η μέλισσα να έχει ρίξει την υγρασία του σε επίπεδο από 14 έως 18% και να το έχει σφραγίσει. Εάν δεν τηρηθεί αυτή η τακτική και συλλέξουμε μέλι με υγρασία άνω του 18%, διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο το μέλι μας να χαλάσει.

Οι μελοπαραγωγοί λένε ότι το μέλι δεν μπορούμε να το χωρίσουμε σε καλό και κακό. Προτείνουν, αντί για «καλό», να χρησιμοποιούμε τη λέξη αγνό, και λέγοντας «αγνό» εννοούν το μέλι, που ο μελισσοκόμος σεβάστηκε τον κύκλο ζωής του και παράχθηκε χωρίς καμία δική του παρέμβαση. Συνέλεξε και έδωσε στον καταναλωτή αυτό ακριβώς που του πρόσφεραν η φύση και η μέλισσα.

Αντικειμενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι εξαρτάται καθαρά από τα συστατικά του και κάποιους δείκτες όπως η υγρασία, η οξύτητα και η HMF ή η επιβάρυνσή του με κάποια υπολείμματα χημικών ή φαρμάκων. Αυτά όμως, για να μπορέσουμε να τα δούμε, πρέπει να αναλύσουμε το μέλι σε χημικό εργαστήριο. Συνήθως, τα κυριότερα κριτήρια ποιότητας για τον καταναλωτή είναι το χρώμα, η γεύση, το άρωμα ή και κάποιες διακρίσεις που μπορεί να έχει.

Ένα παραπροϊόν της μετατροπής της σακχαρόζης σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Η ανώτατη τιμή είναι τα 40 mg/kg. Μέλια που έχουν θερμανθεί για να αποκρυσταλλωθούν έχουν υψηλή τιμή HMF. Επίσης, υψηλή τιμή HMF εμφανίζουν μέλια στα οποία οι μελισσοκόμοι έχουν χρησιμοποιήσει τροφές, ενώ αυξημένη, αλλά όχι πολύ υψηλή τιμή, εμφανίζουν τα παλαιωμένα μέλια.

Πέραν της χημικής ανάλυσης, που είναι ο ασφαλέστερος τρόπος, ένας εύκολος τρόπος είναι να ρίξουμε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι με νερό, χωρίς όμως να το αναδεύσουμε. Το αγνό μέλι θα κατακαθίσει στον πυθμένα του ποτηριού, χωρίς να αλλάξει η σύστασή του. Αν περιέχει σιρόπι, τότε θα δούμε ότι, σιγά σιγά, αυτό θα διαλυθεί από μόνο του.

Ο πιο ασφαλής τρόπος επαναφοράς του μελιού είναι το μπεν-μαρί. Πρέπει, όμως, να προσέξουμε πολύ τη θερμοκρασία εάν δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις θρεπτικές του αξίες. Καλό είναι, εφόσον θα χρησιμοποιήσουμε δύο σκεύη γι' αυτό, το εσωτερικό, που θα περιέχει και το βάζο με το μέλι, να μην ξεπερνάει τους 45 βαθμούς. Ένας άλλος ήπιος τρόπος είναι να το τοποθετήσουμε επάνω σε κάποιο σώμα καλοριφέρ, ποτέ όμως στον ήλιο, καθώς το φως θα καταστρέψει τα ευεργετικά του συστατικά.

Μολονότι και οι δύο αυτές τροφές είναι γλυκές, διαφέρουν απολύτως ως προς τη σύνθεση και τις ιδιότητές τους. Η ζάχαρη είναι ένα προϊόν που προέρχεται από χημική επεξεργασία και έχει κατηγορηθεί για τις επιπτώσεις της στον οργανισμό. Αντίθετα, το μέλι είναι φυσικό και δεν προκύπτει από επεξεργασία. Η ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από ζακχαρόζη, ενώ το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να το φτιάξει τεχνητά. Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία, γνωστά ως ιχνοστοιχεία, σημαντικά για τον μεταβολισμό και τη θρέψη, αφού είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων και συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Επίσης, θεωρείται ότι το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό και γενικά ενισχύει την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Περιέχει υδατάνθρακες κι έτσι η κατανάλωσή του παρέχει ενέργεια στον οργανισμό μας. Μάλιστα, τα σάκχαρά του είναι απλά και απορροφώνται εύκολα, αποτελώντας γρήγορη πηγή ενέργειας.

Χαλάει το μέλι;

Το μέλι, για να διατηρηθεί σωστά, πρέπει να είναι σε δροσερό και σκιερό μέρος, χωρίς υγρασία, μέσα σε σωστό δοχείο. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε ένα βάζο μελιού ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί απορροφά υγρασία από τον αέρα, κάτι που αλλάζει τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Άρα το μέλι χαλάει με την υγρασία. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει βρεθεί μέλι σε αρχαίους τάφους και ναυάγια, το οποίο μπορεί να πηγαίνει πίσω μέχρι και 5.000 χρόνια. Το μυστικό του είναι ότι ήταν αεροστεγώς σφραγισμένο.

Το πόσο πηχτό θα είναι ένα μέλι καθορίζεται από τη σύστασή του. Δεν είναι απαραίτητο ένα καλό μέλι να είναι πηχτό.

Μια απόλυτα φυσική εξέλιξη στον κύκλο της ζωής του. Ο κόσμος το γνωρίζει περισσότερο ως ζαχάρωμα και αυτό παραπέμπει στο ότι το μέλι περιέχει ζάχαρη, «γι' αυτό ζαχαρώνει». Ο σωστός όρος είναι η «κρυστάλλωση». Όλα τα μέλια θα κρυσταλλώσουν κάποια στιγμή, εκτός από αυτά της ελάτης και του πεύκου. Το μέλι είναι ένα υπέρκορο διάλυμα από σάκχαρα. Έτσι, σιγά-σιγά, ανάλογα με το ποσοστό γλυκόζης και νερού, τη γύρη ή το κερί που περιέχει αλλά και τη θερμοκρασία στην οποία το συντηρούμε ξεκινάει η διαδικασία της κρυστάλλωσής του. Το είδος των γυρεόκοκκων που περιέχει ένα μέλι μάς δίνει και ένα πλαίσιο χρόνου, εντός του οποίου μπορούμε να περιμένουμε την κρυστάλλωση.

Ένας καλός χρόνος κατανάλωσης του μελιού είναι περίπου δύο χρόνια, εφόσον το έχουμε συντηρήσει σωστά.

Εάν η θερμοκρασία του μελιού περάσει τους 35-40 βαθμούς Κελσίου, χάνουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οπότε, σε ένα καυτό ρόφημα, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να του δώσουμε τη γλυκύτητα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες

Οι τιμές είναι ενδεικτικές

10 / τεμ.
 • Συσκευασία: Γυάλινο βάζο
 • Ποσότητα: 500gr
 • Ελάχιστη παραγγελία:
 • *Τιμή: χωρίς ΦΠΑ
Επικοινωνία
Χονδρική
8 / τεμ.
 • Συσκευασία: Γυάλινο βάζο
 • Ποσότητα: 500gr
 • Ελάχιστη παραγγελία: 50τεμ.
 • *Τιμή: χωρίς ΦΠΑ
Επικοινωνία
Χονδρική
7 / τεμ.
 • Συσκευασία: Χύμα
 • Ποσότητα: -
 • Ελάχιστη παραγγελία: 100Kg
 • *Τιμή: χωρίς ΦΠΑ
Επικοινωνία