Μια ανώτερη ουσία

Βασιλικός πολτός

Melies

  Ο βασιλικός πολτός είναι η πιο επεξεργασμένη ουσία της κυψέλης και το κλειδί για την ανάπτυξη όλης της αποικίας. Η ευαισθησία του και η παραγωγή του σε πολύ μικρή ποσότητα απαιτούν ιδιαίτερη γνώση από το μελισσοκόμο. Είναι ένα ισχυρό αναζωογονητικό, που μπορεί να επιδράσει σε πολλές ζωτικές λειτουργίες και που δίνει στον οργανισμό μας μια σειρά από στοιχεία άμεσα αφομοιώσιμα και απαραίτητα για τη λειτουργία του. Οι γιατροί συνιστούν αυτό το προϊόν για να βελτιώσουν τη βιολογική μας ανθεκτικότητα. Το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε μερικά μιλιγκράμ σε φρέσκια κατάσταση (10-15γρ συνολικά σε μια αγωγή).

  Είναι ένα σύνθετο μείγμα που παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών και χρησιμοποιείται ως τροφή για τις προνύμφες των βασιλισσών. Επιπλέον και οι προνύμφες που προορίζονται για εργάτριες μέλισσες, τρέφονται κατά τις πρώτες μέρες με βασιλικό πολτό ενώ τις υπόλοιπες με ένα άλλο μείγμα γύρης και μελιού που ονομάζεται εργατικός πολτός και είναι χαμηλότερης θερμιδικής αξίας. Ο βασιλικός πολτός έχει λευκό γυαλιστερό χρώμα, γαλακτώδη υφή και υπόπικρη, ξινή γεύση. Το pH του είναι όξινο και κυμαίνεται μεταξύ 3,4-4,5. Είναι πολύ πλούσια ουσία και αρκετά πολύπλοκη. Αποτελείται κατά 67% από νερό, 12,5% πρωτεΐνες, 11% σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη κ.α.), ενώ περιέχει λιπαρά οξέα, τέφρα (μεταλλικά άλατα: κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο ασβέστιο κ.α.), ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και άλλες ουσίες.

Το γενετικό υλικό μιας εργάτριας μέλισσας και μιας βασίλισσας είναι το ίδιο. Οποιαδήποτε εργάτρια μέλισσα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βασίλισσα, αν είχε τραφεί σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξής της με βασιλικό πολτό!

  Η συλλογή του βασιλικού πολτού γίνεται συνήθως από τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας, αφού προηγουμένως έχει αφαιρεθεί ο γόνος. Καλύτερη περίοδο συλλογής είναι η άνοιξη. Επιπλέον, ένας άλλος τρόπος παραγωγής βασιλικού πολτού είναι με τη μέθοδο του εμβολιασμού. Με βάση τη μέθοδο αυτή, σε βασιλικά κελιά εμβολιάζεται γόνος εργατριών μελισσών και τοποθετούνται σε δυνατά μελίσσια που συνήθως δεν έχουν βασίλισσα. Τρεις μέρες αργότερα από τα κελιά αφαιρείται ο γόνος και συλλέγεται ο βασιλικός πολτός. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές. Κατά μέσο όρο ένα βασιλικό κελί δίνει 0,25 gr. βασιλικού πολτού. Η διατήρηση του βασιλικού πολτού είναι σχετικά εύκολη. Μετά τη συλλογή, γίνεται φιλτράρισμα του πολτού με λεπτό πανί και τοποθετείται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη όπου διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Απαραίτητο είναι να τοποθετηθεί σε δοχείο το οποίο σφραγίζει ερμητικά έτσι ώστε να μην έρχεται ο πολτός σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και να καλύπτεται με αλουμινόχαρτο για να μην περνάει το φως.


Σύνθεση Βασιλικού πολτού

Νερό: 66%
Γλυκίδια: 14.5%
Λιπίδια: 4.5%
Πρωτεΐνες: 13%
Διάφορα: 2%